Paleo är en förkortning av Paleolitikum dvs stenåldern. I kostsammanhang betyder det att vi utgår från vad vi är genetiskt anpassade för att äta, vad vi ätit under väldigt lång tid innan sockret, spannmålen och den industriproducerade maten gjorde entré.

Om vi tänker oss evolutionen som ett dygn, så har vi ätit socker, spannmål & industriproducerad mat de sista 5 sekunderna av det dygnet. Och vi har bara till viss del hunnit anpassa oss, därför blir vi sjuka av den mat vi äter och av de kostråd som baseras på den typen av kost.

Paleo är att i största möjliga mån äta oprocessad föda. Kött, fisk, fågel, ägg, avokado, grönsaker, bär, nötter, fröer, olja. Uteslutet är socker, spannmål, stärkelse, mejeriprodukter (utom de riktigt feta) Paleo innebär inte att du måste äta massor med kött (vanlig missuppfattning) och inga kolhydrater. Det är fel, Paleo är att äta protein, fett & kolhydrater av god kvalitet som dina celler förväntar sig.

 

Skillnaden mot lågkolhydratkost är att på den kosten minimerar man kolhydraterna, i övrigt liknar de varandra till stor del.

Vad är paleo

Paleo måltid healpaleo friskvård